Situationen i Egypten

Jeg har besluttet mig for at skrive dette indlæg på baggrund af flere ting. Først og fremmest har jeg mødt en stor modstand mod at tage til arabiske lande på ferie. Her især Egypten pga. de forskellige uroligheder der har været hernede siden 2011.

Jeg vil dog prøve i dette indlæg at fortælle, hvordan det egentlig reelt ser ud i Egypten og situationen hernede. I skal selvfølgelig huske på, at dette er min egen personlige holdning som er dannet udfra det jeg kan se og dem jeg har snakket med hernede igennem flere uger samt egne erfaringer ved læsning af nyheder osv.

Jeg vil allerførst gerne slå fast at der intet sker i områderne omkring turistbyerne især ved Hurghada, som jeg har min base i. Jeg vil ikke komme ind på Sharm El Sheikh, da jeg ikke har været der. Men her omkring Hurghada er der ro og fredeligt. Jeg har faktisk ikke oplevet en eneste situation hernede i Luxor, Cairo eller Hurhgada der skulle sige andet. Der har virkelig været ro på og egypterne er virkelig glade for igen  at se skandinaviske turister! De vil heller have os end russerne.
Flere af de Egyptere jeg har snakket med er faktisk lidt kede af at især danskere, er et folkefærd der er meget forsigtige med de steder de rejser hen, fordi som de selv siger. Så er der jo virkelig ingen problemer i områderne her! De håber meget at der kommer gang i turismen igen, da det betyder meget for dem at de kan tjene penge på turisterne.
Som mange nok ved, så er der politi i byerne som holder øje med tingene samt checkpoints ved indgangen til fx Hurghada. Desuden har man foran mange hoteller en metaldetektor, som er der for gæsterne/jeres skyld! Så I kan føle jer sikre. Jeg har dog læst mig frem til at der aldrig har været nogle problemer i de her turistbyer osv.

Mit indtryk er klart at egypterne som folk er glade for der endelig er blevet valgt en præsident hernede der virker til at prøve at få styr og ro på tingene. Der har været meget uro siden man valgte at afsætte Mubarak. Efterfølgende kom Mohamed Mursi, som er medlem af det Muslimske Broderskab, ind som præsident. Han leverede dog ikke hvad folket gerne ville have, da han var mere islamistisk i hans tankegang omkring fremtiden. Det Islamistiske skulle betyde mere i staten og i folks hverdag. Sammen med dette ville han også lave en forfatningsændring der ville gøre ham til magthaver nummer ét. Han skulle kunne underkende parlamentet og bestemme hvis han ønskede.
Derfor kom den 2. revolution hvor militæret greb ind efter at have givet Mursi 48 timer til at finde en løsning. Generalen bag militæret reaktion var Abdul Fatah el-Sisi. Han indsatte, sammen med overhovederne for Islam og den ortodokse kristendom samt oppositionslederen, Adly Mansour som midlertidigere præsident indtil man kunne afholde præsidentvalg.
Dette medførte dog en masse demonstrationer, nogle voldelige, fra Mursis støtter hvilket gav mere uro i landet. – Regeringen, militæret og politiet greb ind og gjorde det muslimske broderskab til en terrororganisation og derved har man arresteret en masse medlemmer af denne organisation, flere dømt til døden, så som Mursi.
I slutningen af maj 2014 var der så endelig præsidentvalg, som Abdul Fatah el-Sisi, vandt med mere end 95 % af stemmerne. Han er nu den siddende præsident! Mange egyptere, mener at det er bedre at have en tidligere general som præsident fremfor en præsident fra en religiøs-gruppe. Sammen med dette, var man blevet trætte af den konstante uro, da turismen betyder meget for store dele af det egyptiske folk!

Der er dog stadig små uroligheder mellem grupperingerne der støtter Mursi og militæret, hovedsageligt ved grænsen til Gaza, hvor flere soldater er blevet dræbt. Man prøver dog fra statens/regeringens side at dæmme op for de her demonstrationer og småproblemer.

Min konklusion omkring situationen:

Man kan uden problemer overhovedet, rejse til Egypten på ferie. Selvfølgelig skal man altid være opmærksom, uanset hvilket sted man rejser hen. Men man kan sagtens være rolig og nyde ferien i det lækre klima vi har hernede. Man kan også sagtens tage ud og besøge alle de fede, interessante og historiske seværdigheder i Egypten, som Pyramiderne ved Giza, Luxor, Aswan, Hurghada osv. Der er intet at mærke. Egypterne ønsker også ro og stabilitet igen.
Jeg håber der kommer gang i turismen i Egypten, da der er masser af ting at byde på som kan opleves.

Hvis I synes dette indlæg var spændende, så læs om mine første dage i Hurghada, så klik her

Ingen kommentarer

Skriv et svar