Problemet med dansk cykelsport

Jeg har længe gerne villet skrive dette indlæg her på siden. Jeg vil meget gerne pointere at det skrevne her er mine personlige meninger, som kan bruges til diskussion! Jeg håber vi kan få lidt debat ind i dette når jeg er færdig.
Det der har triggeret dette indlæg er her under VM i Spanien, hvor jeg for alvor er uenige i nogle af DCU’s prioiteringer.
Jeg vil prøve at dele dette indlæg op i flere forskellige dele. Én med herredelen og så en med damedelen, til sidst vil jeg så komme med en sammenfatning.

Herresiden

Jeg må først og fremmest erkende at jeg synes det er en stor fejl at vi ikke har flere danske hold med til Post Danmark Rundt. Det er et emne i cykelkredse der ofte bliver diskuteret og hvor folk har mange meninger. Min personlige mening er at det må være i Post Danmark Rundts og DCUs bedste interesse at have en masse danske hold med, både for at vi får nogle danske deltagere med da det jo er et dansk cykelløb. Men jeg mener også det er meget vigtigt, hvis vi kigger på sponsorsituationen, hvor mange hold håber at kunne brande sine sponsorerer i danmarks største cykelløb. Her i 2014 var der 14 deltagende hold til start ved PDR, hvilket svarer til 108 startende ryttere. Det er ikke utroligt mange hvis vi sammenligner med andre løb i samme kategori i udlandet!
Vi kunne sagtens have haft de resterende 2 danske UCI hold med uden at dette ville have skabt nogen problemer eller andet! – Jeg synes det er for ringe at vores egen cykelunion ikke tænker over hvad et løb som PDR gør for de danske cykelhold! Selvfølgelig skal PDR være et løb hvor klassen og niveauet også er godt, men jeg mener bestemt ikke det ville trække det ned at have ryttere som Alexander Kamp, Asbjørn Kragh Andersen (Som lige har kørt VM), Rolf Nyborg Broge osv. med!

Sammen med det synes jeg at DCU har en forkert disposition omkring udtalelser omkring de forskellige hold osv. Igennem fx. ChristinaWatches-Kumas tid har især Jesper Worre været meget ude med riven og gå imod holdet flere gange. Også ved ikke at udtage dem til PDR selvom de havde masser af UCI point som må tælle i bogen. Det skal jo også huskes at Jesper Worre, selv har været dømt for doping. Herved burde forståelsen for at man har gjort noget forkert osv. spille lidt ind. Han angerer også det han har gjort formoder jeg.
Det kan godt være at ChristinaWatches-Kumas ledelse har smidt lidt brænde på bålet til tider omkring udtalelserne fra DCU, men det retfærdiggøres ikke at man ikke tager et godt dansk hold med til PDR og er negative omkring dem i pressen. De er trods alt et UCI team med danske sponsorer osv.

Kvindesiden

Det er dog her på kvindesiden af dansk cykelsport jeg mener at tingene fungerer helt ude i hampen. Jeg synes virkelig ikke DCU kan være sig selv bekendte ved kun at tage 1 dansk kvinderytter med til VM, når vi har fået 3 pladser! De danske kvinderyttere har kørt sig til de 3 pladser vi har, i løbet af sæsonen via resultater. De har knoklet for at kunne bevise de kan stå distancen til et evt. VM. At man så fra DCUs side vælger kun at tage 1 rytter med er for mig meget uforstående! – Jeg mener at vi burde tage 3 ryttere med når vi har fået pladserne, både for damerne men igen også signalværdien overfor resten af verden!
Jeg læste at Lars Bonde var ude at sige at man ikke vil tage for unge ryttere med da VM ikke er et udviklingsløb og så prøver han at retfærdiggøre det ved at fortælle at de fik muligheden for at køre U23 EM tidligere på året.
Igen tænker jeg om det ikke må være i DCUs bedste at vi får kørt med så mange ryttere som muligt til et løb som VM, hvor vi kan vise vores ryttere frem og få nogle danske kvindelige cykelryttere ud i verden og køre på større hold. Sammen med det kan det være det inspirerer små piger til at køre cykelløb når de kan se vi også deltager i de løb som de har gjort sig fortjente til i løbet af sæsonen!
Selvfølgelig er VM ikke et udviklingsløb, men så alligevel. Det er vel bedre at have 3 startende, både pga. at man kan vise sig frem for andre ryttere og hold, men også for at de 2 andre ryttere måske kunne hjælpe en evt. Julie Leth i starten af VM, sådan hun sparede flere kræfer og måske kunne være blevet bedre placeret.

Én anden ting jeg lige så beskrevet i en feltet.dk artikel med Nina Schultz Nielsen (Artikellink), hvor hun forklarer at DCU intet gør for kvinderytterene før lige inden VM. I interviewet forklarer hun også at hun savner en del opbakning fra DCU igennem sæsonen hvor der ikke er løb osv med landsholdet i løbet af sæsonen som der er ved drengene. Vi har fantastisk gode cykelryttere i Danmark, ingen tvivl om det! Både på kvindesiden og herresiden. Men hvis vi nu holder os til kvindesiden, så har vi endnu en dansk verdensmester i Amalie Didriksen som lige vandt VM guld for andet år i træk og Pernille Mathisen som vandt VM sølv. Endnu en “gylden” årgang, som måske mister lysten hvis DCU ikke gør noget og vælger at prioritere damerne noget mere.

Endelig sammenfatning

Først og fremmest vil jeg gerne sige at penge selvfølgelig også spiller ind og der skal være råd til det hele, men mange gange kræver dette prioriteringer. DCU hjælper ikke sig selv ved ikke at tage flere danske hold med til PDR, da flere sponsorer måske ikke vil gå ind i cykelsporten hvis de ikke får noget eksponering for deres penge. Det kunne sagtens tænkes at flere virksomheder ville smide penge i cykelsporten hvis man nemmere kunne komme med i fx PDR, nogle vil måske endda sætte ind og hjælpe DCU.
Udover det med pengene virker det til at vi mangler at få lidt nytænkning og nye kræfter ind i DCU. Jeg synes personligt det var det rigtige valg at fyre Jesper Worre som direktør for DCU og sætte ham over til kun at stå for Post Danmark Rundt. Men det er bare ikke nok, problemerne bliver jo ikke løst og hver gang man hører medier interviewer DCU, hører man at de enten prøver at snakke udenom eller smide problemet hen på holdene eller rytterne. (De er ikke gode nok osv.) Men problemet er måske endda hos DCU hvor de mener niveauet er for højt!

Lad os bruge kræfterne i vores cykelunion til at få så gode cykelryttere som muligt! De skal have oplevelser og muligheder for at køre mod verdens bedste ryttere sådan vi kan vise dem Danmark også kan være med! Det vil gavne os allesammen er jeg sikker på. Øjnene bliver åbnet for danske ryttere både på herre- men også kvindesiden af dansk cykling. Vi kan jo godt være med det kan vi se i statistikkerne, vi mister bare for meget talent fra amatør til senior (Professionel).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *