Hvorfor er jeg rejseleder?

Når jeg er hjemme i Danmark, får jeg ofte spørgsmålet. Jamen er det at være rejseleder ikke egentlig bare at være på en 5-6 måneders ferie? Du soler dig ved stranden, hygger dig med en kold øl, fester hele natten og så kigger du da nok lige til en gæst engang imellem. Det er faktisk endda sådan at vores gæster siger “hav en fortsat god ferie” til os i lufthavnen nogle gange.
Dette billede af rejseledere er vidst forbeholdt tidligere tider, det er i hvert fald ikke det jeg har oplevet igennem mine to år som rejseleder for Bravo Tours.

Det at arbejde som rejseleder/guide er ikke bare et job i udlandet hvor der er masser af tid til afslapning og “ferie”, det er til gengæld hårdt arbejde, lange dage og til tider besværlige gæster. Jeg vil faktisk gå så langt at sige at være rejseleder er ikke engang et job, det er en livsstil. Alt hvad man laver på sin destination har en relation til arbejdet. Når man tager ud og ser noget nyt på destinationen, så kan det bruges i relation til arbejdet. Når man arbejder gør man hvad man kan for at gæsterne får en god oplevelse, selvom det betyder at man nogle gange har nogle meget lange dage og bestemt mere end 37 timer om ugen. Men når man har fri, har man faktisk aldrig helt fri, fordi man bevæger sig rundt i de samme områder som ens gæster. Hvis de ser en, så svarer man selvfølgelig på spørgsmål osv, selvom man står i sit “civile” tøj og nyder en fridag.
Ens kollegaer kommer til at betyde meget på en destination, da det bliver ens familie når man er ude. Selvom man kan komme i kontakt med familien hjemme i Danmark med Skype, Facebook og Viber, så er det ens kollegaer på destinationen man bruger til at rase ud og dele alt med. De står jo i samme situation som en selv og det skal man udnytte. Man får venner for livet ved at være ude som rejseleder og man forstår til tider ting som andre ikke forstår.

Nogle gange tænker jeg hvad jeg stadig laver ude i verden, nu når mange af mine kollegaer fra guideskolen er stoppet som guider og har påbegyndt et nyt kapitel hjemme i Danmark. Folk studerer og jeg kommer længere og længere bagefter i forhold til dem jeg gik på gymnasiet med. Jeg tænker nogle gange at jeg kunne slippe for at flytte rundt, have med besværlige gæster at gøre og bare tage hjem og få mig en uddannelse.
Men når jeg har tanker som disse, så tænker jeg tilbage på hvorfor jeg gerne ville ud og hvor meget det har givet mig som person. Jeg har altid nydt at give gæsterne den bedste oplevelse jeg har kunnet. Det kan være at hjælpe dem med et lægebesøg, hjælpe dem med spørgsmål, give dem information, hyggesnakke med dem, fikse deres problemer eller give dem en fantastisk oplevelse via en udflugt. Når en gæst kommer til en og siger af hjertet tusind tak for en god udflugt, så føler man sig høj og virkelig glad! Derfor blev jeg rejseleder og nyder det den dag i dag, selvom jeg ikke kører mange udflugter mere, men sidder som destinationschef. Men jeg nyder stadig at give gæsterne den bedst mulige oplevelse, selvom jeg ikke måske gør det via en udflugt. Men så gør jeg det via at have alt spiller bagved.
Selvom man har nogle til tider meget lange dage på jobbet, med masser af arbejde og nogle gange også problemer. Så gør det absolut ingenting så længe man ved at man giver gæsterne nogle gode minder de kan tage med videre.

En anden grund til jeg bliver ved med det her job er simpelthen fordi jeg elsker det. Jeg elsker at opleve verden på en anderledes måde ved at bo og leve i et andet land, lære nye kulturer at kende, udvide min egen viden og horisont. Men også for at udvikle mig personligt som menneske.
Man udvikler sig meget som menneske ved at være ude som rejseleder da man kommer i nogle uvante situation hvor man skal være selvsikker og have styr på sine basic ting! Man skal også have en bred viden omkring det sted man er. Man tilegner sig nogle rigtig gode egenskaber så som konflikthåndtering, kommunikation med alle former for mennesker, præsentation via velkomstmøder og transfer, fortælling ved udflugter og ikke mindst administrativt arbejde.
Jeg elsker at udfordre mig selv og derfor blev jeg guide, for det gør man. I starten med at lære alt at kende, senere med at gøre sine udflugter bedre og bedre og ikke mindst ens egen udstråling overfor gæsterne og de forskellige typer der findes.

Men for at opsummere så er det at være rejseleder meget mere end bare et job eller en ferie som mange tror. Det er simpelthen en livsstil og en vej til at blive mere moden og udfordre sig selv. Man lærer utrolig meget ved at være guide/rejseleder sammen med man giver nogle mennesker nogle rigtig gode oplevelser, som de måske ikke får hver dag. Det kan være helt små ting som at hjælpe dem med at fikse et problem på værelset til at køre en udflugt for dem som de husker resten af deres liv!

 

Et godt citat om det at være rejseleder, synes jeg er nedenstående. For man kan ikke huske dagene, men man kan huske momenterne og det er dem der er vigtigst at huske på!

Momenterne

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *