Del 1: Hvordan bliver man rejseleder?

Introduktion:

Denne første del af min lille serie om hvordan man bliver rejseleder/guide og hvordan det er, vil bestå af hvordan man bliver guide, hvilke tanker man har inden, hvilken guideskole man skal vælge og så selvfølgelig lidt fortælling om guideskolen generelt. Sidst men ikke mindst så vil jeg også prøve at fortælle lidt omkring jobsøgning og tankerne herom.

Hvorfor guide?

Mange stiller nok sig selv det spørgsmål meget. Hvorfor vil jeg gerne være guide? – Vil jeg gerne udvikle mig selv og have en fed tid eller vil jeg ud se verden og få løn for det?

Jeg kan starte med min egen lille korte historie. Jeg var på ferie på Fuerteventura tilbage i 2009 og blev næsten betaget af de guider vi havde der. Jeg tog en snak med dem omkring hvordan man blev guide og fik navnet Service & co (SE LINK), som er en guideskole.
Lige siden den dag, ville jeg være guide efter gymnasiet. Jeg tilmeldte mig guideskolen næsten 1 år før den startede. Jeg ville simpelthen prøve det her meget anderledes job eller skal vi sige livsstil. Grunden til jeg ville være guide var at komme lidt hjemmefra og udfordre mig selv samt lære en masse. (Det er opnået kan jeg så roligt sige)

Det er vigtigt at man tænker over det her med hvorfor man gerne vil være guide, da det kommer til at spille en stor rolle i forhold til hvilket selskab du gerne vil arbejde for!
Man skal også tænke over hvor meget man er klar til at sige farvel til. Man befinder sig ofte flere tusinde kilometer hjemmefra og kan ikke komme til fødselsdage osv. hele tiden.

Når man har fået tænkt godt over om man måske er moden/klar til at blive rejseleder/guide, så skal man til at på guideskole. Jeg vil prøve at give et overblik over mulighederne.

Hvilken guideskole?

Først og fremmest vil jeg gerne påpege at det klart bedste er at gennemføre en guideskole. Det er meget få guider der får lov til at blive ansat som guider uden de har gennemført en guideskole!

Når det er sagt, så er der selvfølgelig forskellige muligheder for at komme på guideskole. I Danmark har vi to guideskoler som er uafhængige af rejseselskaberne.
De to er Service & co og Utopia guideskole.

Hvis vi tager dem først, så har jeg personligt selv gået på Service & co, som efter min mening virker til at være den mest seriøse og bedste guideskole i Skandinavien. Service & co. Samarbejder desuden med en del rejseselskaber i Danmark og flere anbefaler man har taget en guideskole uddannelse der! Service & co. har også et jobcenter i Danmark som hjælper med jobmuligheder osv. efterfølgende, når man har gennemgået uddannelsen.
Hvis man vælger at tage på Service & co., så tager man en tur til Pineda de Mar, udenfor Lloret de Mar, hvor guideskolen tager sted. Det er en 5 ugers uddannelse med masser af grænseoverskridende oplevelser og opgaver. Jeg vil komme til at gennemgå mere Service & co. under næste punkt.

Utopia derimod er en lidt nyere spiller på banen. De har specialiseret sig mere i at uddanne ungdomsguider som kommer til at arbejde hos ungdomsselskaberne. For at være helt ærlig, så kender jeg ikke så utrolig meget til dem. De har dog været ude at rekruttere tidligere guider fra charterselskaber og er begyndt på helt normal guideskole. – De er billigere end Service & co.

Der findes også rejseselskabernes egne guideskoler, her taler vi om Spies, Star Tour og Apollo. Hvis man har gået på en uafhængig guideskole, så skal man oftest igennem en af disse guideskoler også da man bliver lært mere op i hvordan lige netop det firma fungerer og hvordan man skal gøre det hos dem!

Generelt for disse guideskoler er at man lærer en masse skandinavisk da skolerne ofte er med normænd, svenskere og til tider finnere. Guideskolerne her koster oftest ca. 5000 DKK. For at komme på disse guideskoler skal man igennem et rekrutteringsforløb hos rejseselskaberne, sådan det kun er de guider de skal bruge som kommer afsted. Dette betyder at man næsten er sikret et job inden guideskolen. De kan dog stadig godt sie en fra. En sådan guideskole varer oftest ca. 1-2 uger og gennemgår hvordan selskabet vil have man agerer og gør tingene.
Hvis man tager en sådan guideskole skal man være opmærksom på at man kun er uddannet til det selskab, derfor er det ikke sikkert at andre rejseselskaber vil benytte én uden mere uddannelse (Oplæring).

Guideskolen:

Jeg tager udgangspunkt i mine egne oplevelser fra guideskolen i denne del!

Jeg var som sagt på Service & co. guideskolen, hvilket har været noget nær den bedste oplevelse jeg har fået. Det var virkelig ufatteligt fedt! Energien fra mine kollegaer/medstuderende og instruktørerne var fabelagtig og man kunne se folk virkelig arbejdede for at nå frem mod målet at kunne kalde sig guide/rejseleder.

Jeg ville ønske alle valgte at tage på guideskole, da det er en fantastisk personlig udvikling, da man bliver sat i situationer som man normalt vis ikke vil befinde sig godt tilpas i. Man lærer at håndtere urimelig gæster, man lærer at stå foran en masse mennesker at snakke, man lærer at fremføre sine budskaber på en fornuftig og spændende facon.

I løbet af guideskolen bliver man presset til det yderste med opgaver som er utroligt udfordrende, man bliver presset på søvnen da der er utrolig meget undervisning i løbet af en dag. Man oplever at man bliver presset i teammæssige sammenhænge eftersom man skal arbejde meget sammen med sine kommende kollegaer.
Men det er det hele værd da man efterfølgende bliver helt høj af alle de oplevelser man har fået, de nye venner for livet man får, samt et job i rejsebranchen (Forhåbentlig!)

Det er utrolig fedt at have instruktører som brænder for det de laver samt der kommer eksterne instruktører ned udefra. Det kan være skuespillere, foredragsholdere og førstehjælpsinstruktører.

Billeder fra guideskolen:

This slideshow requires JavaScript.

Jobsøgning:

Når man har gennemgået guideskolen så skal man til at tænke I hvilke selskaber man gerne vil arbejde for og ikke mindst hvilke arbejdsopgaver man gerne vil have.

Vil man være normal charterguide, skiguide osv.

Hos mange af de større selskaber (Spies, Star Tour osv.) bliver man oftest ansat som en slags guide. Det kan være at man er på callcenter, hvor man tager imod opkald fra gæster hver dag. Det kan være man bliver ansat som lufthavnsguide, på større destinationer, hvor man står for at sige velkommen og farvel til gæsterne.

Hos andre selskaber (Bravo Tours, Falk Lauritsen, Primo Tours osv.) bliver man ansat som rejseleder/guide, hvor man får lov at lave lidt af det hele og skal lave lidt af det hele. Det er velkomstmøder, transfer (Til og fra lufthavn), hotelservice, udflugter og have servicetelefonen/nødtelefonen.

Jeg skal sige at der er meget stor forskel på hvad folk gerne vil. Jeg kender flere af mine kollegaer som aldrig vil gide at lave det hele, men som har været utrolig glade for at fx være lufthavnsguide, da der er andre udfordringer i sådanne arbejdsopgaver.
Jeg må dog erkende selv, at jeg har nydt at arbejde hos Bravo Tours hvor jeg har fået lov at lave lidt af det hele hver uge (Meget mere om dette i næste indlæg)

Man kan jo selvfølgelig også få andre guidejobs fx som skiguide som er noget helt andet end charterguider. Som skiguide arbejder man på en helt anden måde, da holdningen og stemningen på skidestinationer er helt anderledes. Der er mere gang i den da folk er aktive om dagen og selvfølgelig afterski om aftenen/natten.

Det kan også være man befinder sig bedst som ungdomsguide, hvor man skal styre unge mennesker der tager til Lloret de Mar eller Bulgarien for at feste og have det sjovt.

Tænk over hvordan du gerne vil arbejde og søg selskaber derudfra. Hvis man vælger at gå på Service & co. guideskolen så er jobcentret med til at hjælpe med hvor de tror man vil passe godt ind.

 

10 thoughts on “Del 1: Hvordan bliver man rejseleder?

 1. Lyder så fint med service og co, men har du overblik over, hvor mange der rent faktisk aldrig får job selvom de bliver lovet det? Eller hvor mange der ikke bliver godkendt, så service og co ikke behøver finde job til dem?

  1. Tak for din kommentar. Men for at svare på spørgsmålet, som er ganske relevant, så kan jeg kun tage udgangspunkt fra min egen guideskole, hvor alle de der gerne ville ud kom ud! De har jo den her jobgaranti hvor man bliver tilbudt et job indenfor 3 måneder. Det blev jeg lige til sidst.
   Jeg husker desværre ikke hvor mange ikke fik jobgaranti på min skole, men det var ikke mange. OG flere af dem er altså blevet rejseledere alligevel og er stadig ude den dag i dag 🙂

 2. Hej Kenneth. Jeg er nysgerrig på hvad man får i løn som guide? Jeg har ikke kunnet finde noget på nettet eller på de forskellige rejsebureauers hjemmesider? ☺️ På forhånd tak

  1. Hej Sara,

   En normal startløn for en guide ligger på 5000 DKK (+/- 1000 DKK) alt efter hvilket selskab du gerne vil arbejde for.
   Det lyder ikke af meget, men du skal jo også huske på at man få betalt bolig, forsikring osv. – Og mange gange må man få lov at spise på sine hoteller.

   Skriv endelig hvis du har flere spørgsmål 🙂

   1. Hej Kenneth 🙂 Tak for hurtigt svar. Er det før eller efter SKAT?
    Det er rart at vide at forsikring også er med i. Hvad dækker den over?

    1. Hej Sara,

     Det var så lidt – Er lidt stolt over at kunne svare så hurtigt med Cubansk internet..

     Det er før skat – Men husk på at du har et forhøjet fradrag som guide for kost og logi – Hvilket betyder at den bliver sat op med ca. 25000 DKK..
     Det betyder at du må tjene næsten 75000 DKK om året før du skal betale skat 😉

     Det er forskelligt fra selskab til selskab, hvor meget forsikringen dækker. Jeg har fx Bravos forsikring samt at jeg har en personlig sådan jeg kan lave Canyoning, klatring osv på destinationerne så dette også er dækket.

     1. Ja det er faktisk ret godt klaret 🙂
      Okay, det er rigtig godt at vide. Det hjælper jo lidt på det. Har du selv nogle udgifter i Danmark nu mens du er afsted?

      Okay, det får man vel papirer på når man bliver ansat. Tak for hjælpen!

     2. Nej det har jeg ikke. Jeg har kun min forsikring som koster omkring 700 DKK om året. Jeg bor stadig hjemme hos mine forældre, så ingen lejlighed eller noget.
      Men jeg kender flere kollegaer der har en lejlighed hjemme i DK 🙂

 3. Hej Kenneth! Selvom det er et års tid siden du sidst var aktiv inde på denne side, vil jeg stadig spørge om et par ting. I øvrigt – rigtig fed fortælling om hvordan det er at være guide/rejseleder!

  Mine spørgsmål lyder således: Jeg er lidt bange for at det at være guide kan være lidt ensomt. Hvordan har du oplevet det, og hvor længe er man væk ad gangen? Jeg er ikke typen der har det svært med at være væk fra Danmark, men hvordan er det/var det med ensomheden for dig?

  Mit andet spørgsmål er: Hvis man eksempelvis har en kæreste på det tidspunkt – ville det så være en mulighed at tage hende med, eller hvordan har selskaberne med det?

  Mange tak for opmærksomheden, og igen, fed fortælling.

  VH M.

  1. Hej Magnus,

   Tak for svaret og tusind tak for du synes det er spændende med følge med og læse lidt 🙂

   Jeg er her stadig, det er bare slut med at være guide.

   Men for at komme til dine spørgsmål så nr 1: Det er ifølge mig overhovedet ikke ensomt at være guide. Man har jo sit team af kollegaer som er der sammen med en. Det bliver som en hel lille familie hvor man har det godt sammen. Mange får også lokale venner der hvor man er, som gør at man også har noget der.. Man skal selvfølgelig vænne sig til at være langt væk fra familie og venner. Man må også indse at nogle venner falder fra når man ikke er hjemme. Men jeg synes overhovedet ikke jeg har oplevet nogle udfordringer med ensomhed 😉

   Spørgsmål nummer to: Jeg er ikke 100 % sikker på hvad du mener. Men hvis det er fordi du gerne vil have en kæreste på besøg, så er der absolut ingen problemer. Hvis det derimod er fordi man gerne vil have kæresten der uden at personen arbejder, så tror jeg ikke at rejseselskaberne synes ideen er god. Men der er dog muligheder for at man kan få noget tillæg hvis man selv finder en lejlighed at bo i – Der kan man godt bo med en kæreste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *